Lysløypa i Funkelia

Lysløypa i Funkelia går i kupert terreng, velegnet for trening så vel som for en rolig tur. Løypa er preparert for både klassisk og skøyting. Lyset slås i den mørke årstida på ved skumring, og av kl. 23, for så å slås på igjen kl. 5 til dagslys.

Løypa starter fra parkeringsplassen innenfor alpinanlegget i Funkelia. De første par kilometerene stiger løypa i trappetrinn, først en kneik opp til Hannibalsletta, så en en ny bakke opp til gapahuken.

Rett etter gapahuken kommer man til sponsortavla som viser et kart over løypenettet. Videre herfra har man to valgmuligheter, blå- eller rødmerka løype. Den blåmerka løypa er ei fin rundløype i småkupert terreng. Rødmerka løype følger skogbilveien over mot Jonddalen. Strekningen på 2 km tilbake fra vendepunktet og opp Linnertløypa, er utmerket for trening av diagonalgang i motbakke.

For å utvide turen litt kan man ta avstikkeren ned Fulsebakkløypa, eller følge Kampenhaugganga over til blå løype. Fra sponsortavla kan man gå løypa opp Korsveien til Sachsen og videre til Knutehytta. Disse løypene har ikke lys, og er best egnet for klassisk.

Løypene snor seg gjennom gamle vernede kultur- og gruvelandskap, som må behandles med omhu.

Skiløpere med hund skal holde hunden i bånd og den bør helst gå på høyre side av sporet. Og hundemøkka skal selvfølgelig fjernes fra løypetraseen.

Løypekjøring

Løypekjøring

Det er Kongsberg kommune som står for løypekjøringen. Se oppdatert løypestatus på Skisporet.no.

Gapahuken

Gapahuken

Her er bålpanne og ved, så man kan nyte medbrakt niste eller grille og koke kaffe. Skråningen på motsatt side av løypa egner seg utmerket for hoppbakke eller aking.

Dugnadsgjengen

Dugnadsgjengen

En gjeng med veteraner legger ned en stor dugnadsinnsats med oppgradering og vedlikehold av lysløypa.